AnglicaansOnderwijsinBelgië
WELkOM
"Anglicaanse godsdienst in Vlaanderen is een unieke manier om meer over de traditie van de Engelse Kerk en het Christelijke Geloof te leren. Interlevensbeschouwelijke dialoog is één van onze sterkten."
Het volledige verhaal
Interlevensbeschouwelijke dialoog (ILD)
Vanaf september 2024 zal de interlevensbeschouwelijke dialoog worden uitgebreid naar het zesde jaar van het secundair onderwijs.
Bij deze uitrol wordt er opnieuw voor gepleit om 50% van de levensbeschouwelijke lessen te besteden aan de interlevensbeschouwelijke dialoog.
In aanvulling op de uitrol zal een lerend netwerk worden opgestart voor leerkrachten. Dit lerend netwerk heeft als doel de ontwikkeling van nieuw lesmateriaal te faciliteren, bestaand materiaal te verfijnen en te optimaliseren, alsook methodieken voor evaluatie uit te werken. Daarnaast biedt het netwerk een platform voor het uitwisselen van ervaringen en good practices met collega's uit diverse scholen en scholengroepen.
ILD-projecten in het 3de graad van het secundair onderwijsion
Het regeerakkoord stelt dat het GO! in de derde graad van het secundair onderwijs kan overschakelen van 2 uur levensbeschouwing naar 1 uur levensbeschouwing en 1 uur interlevensbeschouwelijke dialoog (ILD). Binnen ILD worden eveneens de minimumdoelen die passen binnen burgerschap bijkomend ingeoefend. De realisatie van deze minimumdoelen blijft evenwel ook een plaats krijgen in een vak burgerschap of andere reguliere vakken van de basisvorming. De bedoeling is om in het bestaande kader van de levensbeschouwelijke vakken de helft van de lesuren te besteden aan de interlevensbeschouwelijke dialoog in de 3de graad van het secundair onderwijs. Dit vak levert aldus een bijdrage aan burgerschapseducatie, aan het samen leren samenleven en fungeert bijkomend als een dam tegen onwenselijke polarisatie.